Programkereső

Magony Imre Bory Jenő című könyvének bemutatója

Ingyenes
A Bory Jenő munkásságát bemutató kötet először 2010-ben jelent meg.

A sokoldalú Bory Jenő gazdag életműve

Magony Imre kibővítette monográfiáját

Megjelent Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájának új, bővített kiadása.  A neves székesfehérvári helytörténész és lokálpatrióta kötetét Bory Jenőről először 2010-ben adták ki, ám azóta kerültek elő addig ismeretlen, illetve eltűntnek hitt alkotások, mű-variánsok,  ezen túl pedig több -- Boryval és műveivel kapcsolatos – dokumentumok adatai szorultak pontosításra. A monográfia ezekkel az új információkkal bővült, frissült, ugyanakkor a kötet szinte minden fotója – a fellelhető Bory Jenő-művekről – az új kiadványban már színesben látható. A bővített, javított kiadású monográfiát a Vörösmarty Mihály olvasótermében mutatják be december 5-én, 17 órakor.

A legendás Bory-várról minden székesfehérvárinak van valami élménye, emléke.  Ám, Bory Jenő szobrászművész nem „csak” egy romantikus, kedves vár létrehozója volt, hanem korának sokat foglalkoztatott alkotója is, akit feledésre ítélt a művészettörténet. A sokoldalú Boryt, aki szobrászként, építészként, festőként, pedagógusként és szakíróként egyaránt tevékenykedett, csak az utóbbi évtizedekben kezdték újra felfedezni. A kísérletező kedvű művész mindemellett folyton kereste annak a lehetőségét, hogy miként lehetne a különféle anyagokat – a betont, a pirobazaltot vagy éppen az alumíniumot -- a szobrászatban is használni… Anyagkísérleteinek nyomát, a szakértő szem, természetesen a legendás várban is felfedezheti.

Az esten szó lesz arról, mi késztette Magony Imrét a hiánypótló kötet elkészítésére, hogyan járta be a történelmi Magyarországot, miként kutatta fel és fényképezte le három esztendő alatt a Bory-szobrokat, síremlékeket, festményeket. Az is kiderül, hogy ki volt az, aki munkára sarkallta. Elvégre nem véletlenül ajánlotta Magony Imre kötetét dr. Ágoston Béla, Bory Jenő unokájának emlékére.

A könyvbemutatón sorra veszik mindazt, amit a reneszánsz kor polihisztoraira emlékeztető Bory Jenőről tudni érdemes: Magony Imre vetítéssel egybekötve ismerteti a hallgatósággal azt, hogy mik azok az egyéni megoldások, sajátosságok, amelyek Bory művészetére jellemzőek. Szó lesz arról, mi mindennel foglalkozott az alkotó: megismerheti a hallgatóság Bory Jenőt, a szobrászt, a festőt, de Boryt, az építészt is. A beszélgetés kitér Bory tanári munkájára, a művészképzésben betöltött szerepére, szó esik a gondolkodóról, az anyagokkal kísérletező emberről, a közszereplőről és a magánemberről egyaránt. A könyvbemutató célja, hogy az érdeklődő művészetbarát közönség még jobban megismerje a legjelesebb székesfehérvári szobrászt, és megbecsülendő kincsnek számító életművét.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola utca 7.