Programkereső

Szenior örömtánc

Ingyenes
Kimondottan az 50 év feletti korosztály számára kitalált, forradalmian új, közösségi mozgásforma.

Nincs szükség sem partnerre, sem előzetes tánctudásra! A csoporthoz bármikor lehet csatlakozni, hisz a foglalkozások nem egymásra épülnek.

Kifejezetten az 50 év feletti korosztály számára kitalált, forradalmian új, közösségi mozgásforma!

A Szenior Örömtánc Világszövetség hitvallása szerint a társadalom elöregedésével előtérbe került az a cél, hogy az időskorúak minél tovább őrizzék meg testi, szellemi és lelki frissességüket. Ebben segít a nyugat-európai országokban rendkívül kedvelt és elterjedt, de már Magyarországon is hozzáférhető tevékenység, mely mozgás, öröm és agytorna egyben.  Eddig is tudtuk, hogy a tánc – mint minden testmozgás – egészségesebbé tesz, ám azt csak a közelmúltban sikerült bizonyítani, hogy a rendszeres tánc az elmét is pallérozza. A New York-i Albert Einstein Orvosi Kollégium kutatói 21 éven át vizsgáltak idősödő embereket, hogy kiderítsék, mely tevékenységek tartják frissen az elmét, védve az időseket a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásától. A szellemi elfoglaltságok közül a rendszeres olvasás 35 százalékkal, a keresztrejtvényfejtés pedig 47 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét. Még érdekesebb eredményt hozott a fizikai aktivitások vizsgálata: sem a biciklizés, sem a tenisz, sem más sport nem használt semmit a demencia ellen (csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére), ellenben a rendszeres táncról kiderült, hogy 76 százalékkal, vagyis a leghatékonyabban csökkenti az időskori elbutulás esélyét.  A SZENIOR ÖRÖMTÁNC komoly összetett idegi munka: meg kell érteni a koreográfiát, azt meg kell tanulni, figyelni kell a zenére, a ritmusra, és nem árt, ha a partnerre is jut még egy kis figyelem. Ezen kívül tánc közben egy gondolattal már előbbre jár az ember agya, hiszen amikor éppen végrehajt egy mozdulatsort, már tudni kell, mi lesz a következő lépés. Bonyolult agytevékenységről, mégis egyszerű mozgásról van szó, ami nem terheli meg az idősödő szervezetet.

Természetesen nincs teljesítménykényszer, legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát! Fontos tudni, hogy ez nem tánciskola, tehát ne egy hagyományos táncórát, sokkal inkább közösségi örömtáncot képzeljünk el. Egyedül is el lehet jönni, nem kell partner senkinek ahhoz, hogy csatlakozzon, hiszen különböző táncformák vannak, néha párban táncolunk, néha négyen, hatan vagy éppen egy nagy körben mindenki együtt. Tehát nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra! A csoporthoz bármikor lehet csatlakozni, hisz a foglalkozások nem egymásra épülnek.

A tánc javítja a koordinációs készséget, a koncentrációt és a ritmusérzéket, de a zenének és a közösségnek is gyógyító ereje van. Az örömtánc mindenkit közel hoz egymáshoz, hisz rendkívül jó hangulatban, vidámsággal, nevetéssel teli időtöltés ez, mely nagyszerű lehetőség az elmagányosodás és a depresszió elkerülésére.

Ez a tánc egy életérzés, mozgás, szeretet és boldogság!

 

Időpont(ok):

2019.11.20.szerda16:00
2019.11.25.hétfő18:00
2019.11.27.szerda16:00
2019.12.02.hétfő18:00
2019.12.04.szerda16:00
2019.12.09.hétfő18:00
2019.12.11.szerda16:00
2019.12.16.hétfő18:00
2019.12.18.szerda16:00

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.