Programkereső

Ékszerkiállítás dr. Szabó Réka munkáiból

Ingyenes


Ékszerek gyöngyből, ásványból 

Újrahasznosítás fonással, zsinórhorgolással

Kocka alakú gyöngyékszerek, ásványokból fűzött nyakravalók: fekete-fehérben, tüzes piros-narancsos színvilágban, de jól mutatnak együtt a kék, türkiz, zöld színű, felfűzött szemek is.   Na és persze, ott vannak a különféle, fonott textilékszerek. Az ember legszívesebben minden öltözékéhez beszerezne, vagy éppen csinálna egyet. Női és férfi ékszerekből  látható kamarakiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Alkotójuk dr. Szabó Réka, aki jogászként dolgozik, emellett pedig három gyerek édesanyja.  Azt meséli, az utóbbi néhány évben egy ideig otthon volt, vezette a háztartást, gondoskodott a gyerekekről. Ezalatt jutott ideje a kreativitást, alkotókedvet igénylő hobbijára.

-- Az ékszerkészítéssel akkor kezdtem el kacérkodni, amikor a közösségi oldalon megláttam egy fonott textilékszert – és teljesen beleszerettem a színeibe. Részt is vettem egy workshopon, ahol jobban megismerkedtem ezzel a technikával. Másfél éve ennek, azóta pedig megállás nélkül készítem az ékszereket, és egyre több technikát igyekszem tanulni videók vagy éppen könyvek segítségével – mesélte Réka. A  tárlatához kapcsolódva a könyvtárosok egy vitrinben olyan köteteket is bemutatnak, amelyekből egyik-másik fonási technika megismerhető, megtanulható, vagy „csupán” inspirációt meríthet a képekből egy amatőr alkotó.

Dr. Szabó Réka munkái pedig azt sugallják: íme, szorgalommal, kitartással autodidakta módon el lehet sajátítani az egyszerűbb fonott, sodrott ékszerek készítésének módját.

-- Kezdetben pólófonalakból fontam többsoros nyakláncokat, karkötőket, illetve kelta csomózásos technikával dolgoztam. Sokféle módszert, technikát kipróbáltam, de manapság főleg a zsinórhorgolást művelem, amivel egyébként éppen a könyvtár egyik foglalkozásán ismerkedtem meg. A zsinórhorgolás mellett szívesen készítek hármas-négyes fonatokat: ezek a nyakbavalók szerepelnek most a könyvtár vitrinjeiben. Réka  -- szintén négyes fonással és zsinórhorgolással -- csinált nyakbavalót, karkötőt kifejezetten a férfiaknak is. Érdekesség, hogy ezek a szalagok, zsinórok vízhatlanok, hogy a vízi sportok kedvelői – a hajózó, vitorlázó fiúk -- még szívesebben hordják…

Ami az anyagokat illeti: a fonott textil nyakbavalók alapanyaga póló – ezek az ékszerek az újrahasznosítás jegyében születnek, hiszen még egy használt felsőből is lehet az ékszerfonáshoz megfelelő pólófonat csinálni. De persze, újonnan vásárolt, különféle színű, mintájú anyagból is szab Réka rugalmas pólófonalat. Az alkotó azt mondja, a szépen megformázott, speciális kocka-gyöngyökkel és ásványokkal is örömmel dolgozik, de van a munkái között olyan fonott vagy zsinórhorgolással készült nyakbavaló, aminek medáljába illóolajat kell csöpögtetni – így lesz belőle aromaékszer… Kismamáknak is készített finom anyagból olyan hosszú zsinórt, fonatot, hogy a medálként ráillesztett angyalhívó leérjen a várandós asszony hasáig. Az angyalhívóban apró, csilingelő harang van – a baba ezt a megnyugtató csilingelést hallja. Az alkotó azt mondja, ez is észrevétlenül erősíti az anya és születendő gyermeke kapcsolatát.

Szabó Rékáék családjában mindenki boldogan viseli a neki szánt ékszer-ajándékot: Réka nemcsak a 12 éves nagylányának készített nyakláncot, hanem a fiainak, de a férjének is. Réka úgy érzi, megtalálta a számára ideális hobbit, amit a gyerekek mellett és persze, velük együtt, az ő segítségükkel is lehet művelni.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Széna tér 16.