Programkereső

Pasis est: Az aukciók kulisszatitkai

A művészeti aukciók rejtelmeiben mélyedhet el a Barátság mozi első Pasis estjének közönsége.

Az estre természetesen nem csak férfiakat várnak, hiszen maga az előadó is egy üzletasszony, Soóky Marietta műkereskedő, műgyűjtő, a Nagyházi Galéria- és Aukciósház vezetője. Az est keretében bemutató árverést is tartanak, ezt követően a közönség a Senki többet című amerikai filmet nézheti meg.

Szeretne jó áron értékesíteni egy az otthonában őrzött, szeretett műtárgyat? Vagy költözés során előkerült egy értékes tárgy, de már nem szeretne vele együtt élni? Örökölt egy tárgyat, amit szívesen eladna? Úgy gondolja, hogy ennek a kincsnek bizony egy művészeti aukción lenne a helye? Vagy új műtárgyat szeretne beszerezni otthonába? Számtalan oka lehet, amiért valaki érdeklődni kezd az aukciók iránt, amelyekről az átlagemberek viszonylag keveset tudnak.

Az aukciók működésében segít eligazodni a Barátság mozi első Pasis estje, amelynek szakértő vendége, Soóky Marietta, a Nagyházi Galéria- és Aukciósház vezetője lesz. A galéria a hazai és nemzetközi műtárgypiac elismert és tekintélyes szereplője, egyike a legrégebben működő magyarországi régiségkereskedéseknek és aukciósházaknak.

Az est résztvevői megtudhatják, hogyan gyűlik össze az aukciós anyag, milyen szempontok alapján kerül egy tárgy aukcióra, milyen szakértői vizsgálatok, esetleg restaurálások előzik meg az árverésre bocsátást. Szó esik arról is, hogyan készülnek az aukciós katalógusok, hogyan és hol lehet ezekhez hozzájutni, és a szakértő beszél az aukciós kiállításokról is, ahol ezekkel a műtárgyakkal közelről is meg lehet ismerkedni az árverés előtt.

Egy próbaaukciónak az est közönsége is részese lehet: Soóky Marietta a gyakorlatban is levezet egy árverést, Mayer Vera festmény- és műtárgybecsüs pedig bemutatja azokat az eszközöket, amelyek az értékbecslés során használnak. A jelenlévők ezúttal minden kötelezettség nélkül emelhetik fel a licitáló tárcsát, mielőtt a kalapács lecsap, és bár a licit során megvásárolt tárgyakat nem vihetik haza, számtalan hasznos ismerettel gazdagodnak.

Az est zárásaként a Senki többet című amerikai dokumentumfilmet vetíti a város mozija. Nathaniel Kahn filmje a kortárs művészeti világ útvesztőit járja körbe, és feltérképezi, hogy a művészetnek milyen szerepe lehet a mai fogyasztói társadalomban. A film megszólaltat öntörvényű műgyűjtőket, hírhedt műkereskedőket, hétpróbás galeristákat, tapasztalt árverésvezetőket, valamint olyan kortárs képzőművészeket, mint Jeff Koons, Gerhard Richter és Njideka Akunyili Crosby, vagy az egykori legendát, Larry Poons-t.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi, Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.