Programkereső

Az első áruló

Marco Bellocchio harminc évet átölelő, klasszikus olasz gengszterfilmet forgatott a Cosa Nostra felemelkedéséről és bukásáról.

 

Dráma, életrajz, krimi

Il traditore
2019

Szereplők Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio,
Maria Fernanda Cândido
Rendező Marco Bellocchio
Premier 2019. november 8.
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 2 óra 15 perc

Marco Bellocchio harminc évet átölelő, klasszikus olasz gengszterfilmet forgatott a Cosa Nostra felemelkedéséről és bukásáról. A megtörtént eseményeken alapuló film Tommaso Buscetta életét mutatja be: az ő tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé. A szervezetben csalatkozott férfi bizonyítékokkal szolgált ahhoz, hogy a bűnszövetkezet kulcsembereit letartóztassák, megingatva egy sziklaszilárdnak hitt, az évtizedek során egyre kegyetlenebbé és pénzéhesebbé vált rendszert.

Az „első áruló” annak ellenére ült a tanúk padjára, hogy pontosan tudta: ezzel saját maga, családja és barátai életét sodorja veszélybe. A maffia bosszúhadjáratában 33 rokonát végezte ki. Sokan a mai napig sem értik, hogy mi késztette arra a korábban kíméletlen bérgyilkosként hírhedtté vált Buscettát, hogy elsőként szembesítse a maffia vezetőit a tetteikkel.

A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel a tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetben. Az első áruló forgatókönyvének születését hosszú és kiterjedt kutatómunka előzte meg. A jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján rekonstruálták a történéseket. A jelenetek egy részét a tényleges bírósági épületben vették fel, amelyet külön a „maxiper”-ként elhíresült eljáráshoz építettek.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

Időpont(ok):

2019.10.19.szombat20:00
2020.06.23.kedd20:00
2022.07.08.péntek19:30

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1