Programkereső

Ünnepeljük együtt a Magyar Fotográfia Napját!

Ingyenes
A Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában című kiállítás kísérőrendezvénye.

A RÉSZLETES PROGRAM:

16.00-tól sötétedésig

UTAZÓ CAMERA OBSCURA MUTATVÁNY – Mosberger Róberttel

Tangóharmonikával kísért interaktív camera obscura (lyukkamera) fotográfiai mutatvány, bemutató. A legegyszerűbb eszközzel, saját készítésű camera obscurákkal készítünk felvételeket síkfilmre, majd ezeket egy, a fényképezés hajnalán Sir John Frederick William Herschel angol csillagász és matematikus által kitalált kézműves fotóeljárás segítségével kék színű cianotípia fényképpé napfénymásoljuk, majd előhívjuk. Ki lehet próbálni a camera obscura működését szemléltető eszközöket is: camera obscura sátor, camera obscura rajzasztal.

16.00–18.00

FOTOGRAMKÉSZÍTÉS

A fotogram elnevezés Moholy-Nagy Lászlótól ered, aki berlini évei alatt kezdte kísérleteit a közvetlen fényformálás, fénymodulálás jegyében. A fotogram fényképezőgép és negatív közbeiktatása nélkül készül. Az 1920-as évek avantgárd művészetében jelent meg nyitott műfajként, amely összeköti a festészetet és a fényképezést. A cianotípia fényérzékeny anyagát ecsettel papírra kenjük, arra tárgyakat, növényeket, tollakat helyezünk, és átvilágítás után vízben előhívjuk.

18.30–20.00

HOGYAN KÉSZÜLT A FOTÓ? MEGMUTATJUK! Gyakorlatias bemutató és „vörksop” Kaunitz Tamással és Kiss Lászlóval a kiállító alkotók munkái nyomán

1. Martin Munkácsi és a Graflex. Készítünk egy fekete-fehér polaroid divatfotót a szerző egyik képe után, szabadon. Linhof Technikával megidézzük a kor alapdeszkás gépeit, visszautalva a fotográfia kezdeti nehézségeire (fénymérés, élesség, kereső, egy felvétel).

2. Portréfotózás Rolleiflex-szel. A kétaknás kereső a magyarok kezében. Miért más a látvány? Négyzet és nézőpont.

3. A csodálatos Leica – Robert Capa és a riport. Az akkori Contax orosz „utánérzésével” fotózunk.

4. Bónusz kép. André Kertész és a Polaroid SX-70. Tárgyfotó az újra feltámasztott polaroid anyaggal egy Kertész-kép alapján.

20.00–21.00

PILLANATKÉP / PILLANATPRÓZA

A fotós megfigyel, exponál, kattint és rögzíti a pillanatot. Az író megfigyel, koncentrál, és számtalan pillanatot sűrít össze egy szövegben. Mégis teljes történeteket mondanak el mind a ketten. Ismert prózaírók mondják tovább a kiállítás egy-egy fotójának történetét.

21.00–22.00

FOTÓK ZONGORAKÍSÉRETTEL - Darvas Kristóf improvizál a kiállítás anyagára.

Ételről a Fehérvári Heti Betevő, italról a 972 Brewpub Kisüzemi Sörfőzde gondoskodik.
A belépés ingyenes!

Esemény weboldala

Facebook oldal

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.