Programkereső

Népművészeti Fesztivál // Székesfehérvári Királyi Napok

Ingyenes
Immár hagyomány, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok programjában a Népművészeti Fesztivál is helyet kap.

„Dunán innen, Dunán túl” – Népművészeti Fesztivál a Belvárosban

Az idei fesztiválon Vas megye, Rábaköz, Sárköz, Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, népi sportjátékait, viseleteit, dalait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklődők. Öt táncegyüttes érkezik Székesfehérvárra, a csoportok a közönség bevonásával zajló interaktív programjaik után a színpadon is bemutatkoznak.

10.00–16.00 Vásári forgatag – interaktív program (a Belváros több pontján)
10.00–12.00 Tördemic Néptáncegyüttes, Badacsonytördemic (Országzászló tér)
11.00–13.00 Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes (Országalma)
12.00–14.00 Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Szent István-emlékjel)
13.00–15.00 Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, Vitnyéd (Országzászló tér)
14.00–16.00 Bogár István Hagyományőrző Egyesület, Őcsény (Országalma)

12.30–17.00 Színpadi programok (Mátyás király-emlékmű)
12.30–13.00 Tördemic Néptáncegyüttes, Badacsonytördemic (Balaton-felvidék)
13.30–14.00 Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes (Galga mente)
14.30–15.00 Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Vas megye)
15.30–16.00 Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, Vitnyéd (Rábaköz)
16.30–17.00 Bogár István Hagyományőrző Egyesület, Őcsény (Sárköz)
__________________________

A közreműködő együttesek:

Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A nagy múltú, többszörösen kiválóan minősült együttes – amely már a Gyöngyösbokréta mozgalomban is működött –, 1993-ban alakult újjá, azóta létezik folyamatosan. Legfontosabb feladatuknak a helyi és a vasi szokások felgyűjtését, feldolgozását, felelevenítését tekintik. Művészeti vezetők: Györke Eszter, Molnár Péter. Kísérő zenekar: Boglya Népzenei Együttes, vezetője: Földesi Jánosné.


Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, Vitnyéd

Az egyesület fő célja a rábaközi, de főképp a vitnyédi hagyományok, népszokások, néptánc és egyéb művészeti tevékenységek megőrzése és folytatása, a hagyományok átadása, a régen ismert népszokások, népdalok és játékok újratanítása. Büszkeségük a vitnyédi bölcsőcske, amely egy ritka népszokás: hét lány és egy fiú viszi el a Kisjézust a házakhoz a bölcsőben. A szokást először Bartók Béla gyűjtötte, 1938-ban. Művészeti vezető: Zsámboki László.


Tördemic Néptáncegyüttes, Badacsonytördemic

A 2009-ben alakult együttes tagjai Badacsonytördemicen és környékén élő, népi kultúra iránt érdeklődő lelkes fiatalok. Célja a tagok minél magasabb szintű szakmai fejlesztése mellett a népszokások hiteles bemutatása, továbbadása a felnövekvő generációknak. 2011-ben indították el az utánpótlás csoportot, így a gyerekek egész kis kortól sajátíthatják el a magyar néptánc alapjait. Művészeti vezetők: Szabó Csaba, Farkas Mónika.


Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes

Az együttesnek, amely a több mint 40 éve letett alapokon 1990-ben alakult újjá, a csoport magvát alkotó házaspárok mellett hagyományápoló idősebb asszonyok, valamint unokáik is tagjai. Kizárólag a régi Veresegyházcsaládi, világi és a valláshoz kötődő népszokásait dolgozzák föl és állítják színpadra. Művészeti vezető: Tóth Judit koreográfus, néptáncpedagógus, együttesvezetők: Hibó Józsefné, Fekete Ferencné.


Bogár István Hagyományőrző Egyesület, Őcsény

Az egyesület 1931-ben alakult, azóta több évtizedes, többé-kevésbé összefüggő múltra tekint vissza. Az egyesület két csoportból áll, a felnőtt és a gyermek-utánpótlás csoportból. Taglétszáma változó, jelenleg 50 fő, korosztálya 6-70 év közötti. Az egyesület célja Sárköz népi hagyományainak megőrzése, ápolása, bemutatása. A tagok a hagyományápolás egyéb területein (hímzés, szövés) is dolgoznak. Művészeti vezető: Szabadi Mihály.



További információ: www.fehervariprogram.hu/nepmuveszeti-fesztival-2019/

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Városház tér 1.