Programkereső

A Magyar Film Napja

Ingyenes
Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal ünneplik a Magyar Film Napját április 30-án. A Magyar Nemzeti Filmalap által tavaly útjára indított kezdeményezéshez idén a fehérvári Barátság mozi is csatlakozott: három magyar filmet tűzött műsorára ezen a napon; a filmek ingyenesen megtekinthetőek.

A Barátság moziban ezen a napon három magyar film látható: egy animációs alkotás, egy dokumentumfilm és egy road movie. A vetítéseket 16 órakor Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs alkotása nyitja. A film forgatókönyve 1983-ban született, a gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget.  Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban, ez azonban a teljes, közel 160 perces mű.

Az ünnepnap második filmje 18.40-kor Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje. Az alkotás egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, akinek a felnőtté válás határán minden szálat el kell szakítania, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

A zárófilm Csuja László Virágvölgy című road movie-ja lesz, ezt 20 órától vetíti a város mozija, Réti László, Berényi Bianka és Kozma Károly főszereplésével. A punkosan karcos játékfilmben a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Véletlenül találkozik Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak. A menekülő szerelmesekről szóló road movie világpremierje a tavalyi Karlovy Vary Filmfesztiválon volt, ahol a régióban készült első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját.

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.