Programkereső

TAVASZVÁRÓ TÜNDÉREK

Ingyenes
Szatzkerné Piroska kerámia kiállítása

 

Tündérlaki lányok, csak ezúttal kicsiben és jelenleg éppen vitrinbe zárva, hogy mások is láthassák: az alkotó milyen világot álmodott magának és kis teremtményeinek. Ott vannak a tündérlakok is, „kalapos” tetőkkel és bejárattal, ha a tündék, manók esetleg megfáradnának és lepihennének kicsit. Három vitrinben láthatók a kerámia, kisplasztika munkák, és a három üvegház lakói színek, ruhák, formák szerint is mások és mások. Arcuk azonban hasonló: olyanok, mintha magukba néznének és álmodnának saját kis tündérvilágukról.

Mívesek, gondosan, aprólékosan kidolgozottak a figurák, láthatóan nagy szeretettel készültek. Tündéreink gyakran fadarabon, kis fatörzsön ülnek, máskor ásványon, kristályon. Beszélgetnek, zenélnek, pihennek, magukba mélyednek. Éppen úgy, mint mi, csak éppen az emberek világa kevésbé tündéri és hát – valljuk be – többnyire mi sem vagyunk éppen „tündérek”.

Szatzker Ferencné Piroska visszatérő kiállítónak számít a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában – ahol évről évre szívesen mutatja be munkáit. Hobbiból, a munka mellett kezdett az agyaggal foglalkozni. Azt meséli, világéletében humán érdeklődésű volt, ennek ellenére mégis műszaki pályán kötött ki, de emellett idegenvezetőként is dolgozott, rengeteget utazott. A legkedvesebb magyarországi tájegysége az Őrség – ott ismerkedett meg a fazekasok munkáival. Megbűvölten figyelte, miként formálják, gyúrják az agyagot, és mi mindent képesek belőle teremteni: szinte a semmiből hoznak létre valamit – szépséges főzőedényeket, hasas korsókat. Megirigyelte ezt a foglalatosságot – és nekilátott, hogy autodidakta módon képezze magát. Az 1980-as évek közepén kezdődött ez a szenvedély, akkor még a munka mellett.  Piroska a korongozás fortélyait is igyekezett elsajátítani, de azt mondja, közben rájött, hogy ehhez neki nincs elég türelme, azt még a fazekasok is holtig tanulják.  Ő főként figurákat akar formálni, olyanokat, amelyek a képzeletében élnek. Neki fontos, hogy mindaz, amit kigondol, gyorsan megszülessen a keze alatt: ezért fordult inkább a plasztikák felé. Mindig új meg új téma érdekli – egészen más kerámiákat mutatott be „Érintések, érzelmek” című kiállításán, mint ezen a most látható tárlatán, a könyvtárban. Télen sok angyalfigurát formáz, ilyenkor tavasszal pedig – Piroska meggyőződése szerint – felbukkannak a vidám manók és tündérek az erdőkben: ezért elhatározta, idén márciusban megjeleníti a kerámiafigurákban ezt a képzeletében élő mesevilágot. Azt mondja, mindig boldogan, izgalommal gyúrja, sodorja, alakítja ki a különféle fantázialényeket a samottos, apróbb szemcsékkel teli agyagból, amit a plasztikákhoz használ – ez nem azonos azzal az anyaggal, amellyel a fazekasok dolgoznak.  Piroska olyan agyagot igyekszik beszerezni, ami bírja a hőterhelést is, mert olykor a raku technikát is szívesen alkalmazza. Alkotótáborokban járva, meg a saját tapasztalatai alapján jött rá sok mindenre – mert úgy látja, hogy a keramikusok nem szívesen osztják meg másokkal az apró műhelytitkokat. Az biztos, hogy az égetés a legnagyobb izgalom a számára, mert csak utána derül ki, hogy végül sikerül-e olyan színt elérni a figura díszítésénél, amelyet eredetileg elképzelt. Azt meséli, hogy neki egy profi alkotó, egy keramikus árulta el, hogy a mosószóda és rézgálic elegyével barnás árnyalatokat lehet kapni, azt pedig már maga kísérletezte ki, hogy miféle máz használatával lehet elérni, hogy ez a barna inkább zöldes árnyalatúvá váljon a kerámián. És így tovább, Piroska kedvtelve próbálja ki a legkülönfélébb dolgokat, mázakat, azt mondja, így, kísérletezve tanulja meg azt, amit a képzett keramikusok már tudnak. A mostani tárlaton akad olyan kerámiája, amin a nemrég divatossá vált paverpol technikával is kísérletezett: a zöldes mázzal díszített tündér a „ragasztásos módszerrel” finom kis textilruhát kapott…

Piroska most, aktív nyugdíjasként végre igazán a hobbijának élhet, hiszen a kerámiázás, a rajzolás, a festés számára világéletében örömforrás volt: ez az, ami ma is frissen tartja. Évről évre a kiállításaira meghívja a barátait, és ki-ki véleményezheti a képeit vagy a plasztikáit, fantáziateremtményeit. Aki részt vesz a játékban, megjelöli, melyik figura tetszett neki a leginkább, az ajándékot kap… Természetesen ez az ajándék is Piroska valamelyik munkája. Így válnak ezek a tárlatnyitók jókedvű találkozókká. Azok, akik a megnyitón nem tudtak ott lenni, március 30-ig még megnézhetik a Tolnai utcai Tagkönyvtárban a tavaszváró tündéreket és manókat: a jó kedvvel készült kerámiák biztatást adnak azoknak is, akik hasznos és örömteli elfoglaltságot, nagyszerű hobbit keresnek maguknak.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Tolnai u. 30.