Programkereső

A Somlói borok gyémánt csiszolója : Kolonics Károly

Kolonics Károly egész a bazaltkúp szoknyáján tevékenykedik. Végtelenül kedves borai időtállóak, behízelgően illatosak, sósak, barátkozósak és nagyon jól esik őket inni.

A több generációra visszanyúló családi vállalkozásunk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészet összességében 9 hektáron gazdálkodik mely területen olaszrizling, juhfark és hárslevelű szőlővel van betelepítve.A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek:hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően borai tipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba.

Milyennek kell lennie egy somlói bornak? „Szerintem az igazi somlai fahordós spontán erjesztésű és érlelésű, minimum 10-12 hónap, vagy több. Egyetértek a fajélesztő használattal, ha az a „mienk”, és nem killer típusú idegen élesztő. A maradékcukor nem lehet több 6-7 grammnál literenként. A reduktív, gyümölcsös, a magasabb maradékcukros somlói borok lehetnének akár egészen más borvidékről valók is. Nem elég ásványosak, hiányzik a test.”

Kolonics Károly hitvallása: A gyémánt csiszolásának egy módja van. Én gyémántot csiszolnék, a fentiek szerint. Erre vinném a borvidéket!

Borsor :

Olaszrizling 2016

Olaszrizling 2017

           -Akácfa hordós

          -Tölgyfa hordós

         - Gőzzel hajlított tölgyfa hordós Juhfark 2017 Furmint 2017

-              alap Furmint

-              válogatott Furmint

Hárslevelű 2016

Olaszrizling 2014

+ Falatka

Részvételi díj :      4900  Ft/Fő

Asztalfoglalás szükséges és jelentkezési sorrendben tudjuk biztosítani.

06/20/3677747 Tibor  06/22/311 441 Csilla Várunk minden borkedvelőt !

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth utca