Programkereső

Múzeumok Éjszakája

Ingyenes
Székesfehérvár évek óta résztvevője a Múzeumok Éjszakája programsorozatának. Idén is több fehérvári és vidéki szervezet fog össze, hogy a látogatók minőségi kulturális élményeket szerezhessenek.

Székesfehérvár évek óta résztvevője a Múzeumok Éjszakája programsorozatának. Idén is több fehérvári és vidéki szervezet fog össze, hogy a látogatók minőségi kulturális élményeket szerezhessenek. Ezen az éjszakán nemcsak a csatlakozó intézmények kiállításait nézhetik meg az érdeklődők, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra meghirdetett program vehetnek részt. A rendezvényt mindig nagy érdeklődés kíséri: Székesfehérvár rendre a legnépszerűbb helyszínek között szerepel. 

A rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok minden helyszínen belépőként, a KNYKK Zrt. helyi buszjáratain pedig menetjegyként használhatók, 22-én 16 órától. A karszalagok beszerezhetők 2019. június 12-től elővételben a Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház), 2019. június 22-én, 15.00–23.00 óráig a Városház téren a Tourinform faházában, valamint a legtöbb helyszínen, korlátozott számban. A hatéves kor fölött kötelező karszalagokból befolyó bevételt jótékonysági céllal, adományként gyűjtjük, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 200 Ft.

A befolyt összeggel hátrányos helyzetű Fejér megyei gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozásait támogatják a rendezvény látogatói.

Székesfehérváron és vonzáskörzetében a Múzeumok Éjszakája programjai nemcsak a múltat és a jelent hozzák közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzik az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos életet.

SZERETETTEL VÁRJUK PROGRAMJAINKON!

Támogatók: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, KNYKK Zrt.

 

PROGRAMOK

II. János Pál pápa tér

17.00  Ünnepélyes megnyitó a Bazilika előtti tér átadásával. Az érdeklődők 16.00–18.30 között megtekinthetik a Szent Anna-kápolnát is.

SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM

CSÓK ISTVÁN KÉPTÁR
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1. – Nyitvatartás: 19.00–24.00

19.00  Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetése a „Híresek és képek. Modern irányzatok a magyar fotográfiában” című kiállításban

A kiállítás az első világháborút megelőző évektől a második világháború időszakáig mutat be alkotásokat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen fotográfusok (André Kertész [Kertész Andor], Moholy-Nagy László, Brassaï [Halász Gyula] és Martin Munkacsi [Munkácsi Márton]) stílusteremtő munkásságából. Emellett azonban érzékeltetni igyekszik azt is, hogy a nemzetközi kontextusban kevésbé ismert kortársaik, mint például Angelo, Escher Károly, Kinszki Imre, Pécsi József, Kárász Judit, vagy Kerny István munkáiban hogyan jelenik meg a kísérletező szellem, illetve az uralkodó és az adott korszakban elvárt, megszokott fotográfiai képstílusokkal szembeni másképp gondolkodás. Bár utóbbiak nem voltak hazánkon kívül stílus- és iskolateremtők, mint a külföldön ismeretségre szert tett honfitársaik, a tárlaton látható képek időtálló és a fotográfia médiumát tudatosan használó kreatív attitűdről tanúskodnak.

20.00–21.00  Willany Leó: Fehér ruhás nő portréja

Grecsó Zoltán improvizációs táncszínháza, a Willany Leó 2008 óta minden szerdán egy olyan alkotóműhelyt teremt a budapesti fiatalok számára, mely egyszerre színház és kreatív közösségi tér. Az idén májusban Lábán Rudolf különdíjban részesült kezdeményezés a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárával dolgozza fel az alkotóira váró témák valamelyikét. A Múzeumok Éjszakája alkalmából, a „Híresek és képek” című, a huszadik századi magyar fotográfia elszármazott és itthoni gyökerekkel is bíró zseniális fotóművészeinek kiállítása a következő inspirációjuk, ennek kapcsán látható előadásuk, amit – mint mindig – az előadók pillanatnyi érzései és gondolatai alakítanak majd. Jöjjön el, és a kreatív energiák felszabadító erejével kapcsoljuk le együtt egy pillanatra a hétköznapok zsúfolt valóságát!

Alkotó-előadók: Horváth Máté, Kiss Rebeka, Lukács Levente, Lőrincz Emma, Rácz Réka. Zene: Jérôme Li-Thiao-Té. Fotó: Pettendi Szabó Péter. Művészeti vezető:Grecsó Zoltán

22.00–23.00  Balázs Tamás Trió

A trió első formájában 2008-ban külföldi zenészekből alakult. Az együttes főként gyakorló zenekarként működött, majd nemzetközi és hazai versenyeken egyaránt elismeréseket szerzett, de soha nem mutatkozott be szélesebb közönség körében. A kiváló hazai zenészekkel újjászületett Trió repertoárja túlnyomó részben Balázs Tamás legfrissebb kompozícióit foglalja magába, de az elmúlt évtized munkájának legjobbjai is helyet kapnak a műsorban. A tagok: Balázs Tamás (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő), Gyárfás Attila (dobok).

 

HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUM
Székesfehérvár, Oskola utca 2–4. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–20.00  Utazás térben és időben – Múzeumpedagógiai foglalkozás, interaktív elemekkel, családok, fiatalok számára a Moskovszky-gyűjteményben

A foglalkozás az utazás témára épít, azon belül is a 18–20. századra fókuszál. A résztvevők feladata, hogy a három lehetséges úticél (Franciaország – Párizs, Olaszország – Ravello, Magyarország – Balatonfüred) közül kiválasszanak egyet, és aztán ennek figyelembevételével összegyűjtsék az „utazáshoz” szükséges tárgyakat, és „bepakoljanak a bőröndjükbe”. Amint a szükséges tárgyakat megszerezték, az emeleti kis játszótéren elkerített résznél egy „kalauzzal” kezeltetik a kapott jegyüket. A játéktérbe belépve korabeli ruhákból/kellékekből válogatva (kalap, napernyő, legyező stb.) a megfelelő úti cél háttere előtt szelfizhetnek, a képeket pedig feltölthetik a múzeum Instagram oldalára, esetleg saját Facebook oldalukra, megjelölve a Hetedhét Játékmúzeumot.

19.00–20.00  Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója szubjektív tárlatvezetése a Moskovszky-gyűjteményben

Koronczay Lilla számtalan érdekes történettel találkozott már munkája során. Szubjektív tárlatvezetésén kiderül, hogy milyen kérdések merülnek fel benne a Moskovszky-gyűjtemény kapcsán, és az elragadó miniatűr polgári játékok élménye hogyan szűrődik át gondolatain, tapasztalatain, személyiségén. A szubjektív tárlatvezetés mint műfaj nem egyirányú kommunikációt jelent a szakember és a látogatók között, hanem a tárgyak nyújtotta élmény által folyamatosan konstruálódó interaktív viszonyt. Utazás térben és időben, valamint egy közismert személyiség gondolataiban, aki saját tapasztalatain szűri át és közvetíti a Moskovszky-gyűjteményben rejlő tudás szubjektív jelentésrétegeit.

21.00–24.00  Falra hányt képek – Fényfestés: Réber-figurák a Hiemer-ház homlokzatán

Réber László különleges műveiből – sajátságos alkotói világlátását, bölcsességét és nagyszerű humorát tükröző, csupa ötlet rajzaiból, könyvillusztrációiból, önálló grafikáiból, plasztikáiból és animációs filmjeiből – 2018 tavaszán nyílt állandó tárlat a Hetedhét Játékmúzeumban. Ezen a különleges estén azonban a jellegzetes Réber-figurák a Hiemer-ház homlokzatán is megjelennek. A fényfestés Falvay Miklós médiaművész munkája.

21.30–22.30  Gärtner Petra kurátor szaktárlatvezetése a Vonalba zárt történetek című Réber László-kiállításban

22.30–23.15  A MusiColore Énekegyüttes koncertje

A 2014-ben alakult, hattagú MusiColore Énekegyüttes hangulatos estét kínál hallgatóságának. Különböző zenetörténeti korszakok dalaiból válogatnak, a reneszánsz madrigáloktól a jazzig. A program tervezett helyszíne a múzeum udvara, rossz idő esetén a koncert elmarad.

 

BUDENZ-HÁZ, YBL-GYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Arany J. u. 12. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–18.00  A neves építészcsaládból származó Ybl Ervin képző- és iparművészeti gyűjteményét Gärtner Petra művészettörténész mutatja be az érdeklődőknek

18.00–20.00  Az angóramacska különös esete – avagy: hová tűnt az örökség? Detektívjáték kicsiknek és nagyoknak

Mi köze van egy szürke angóramacskának a kínai porcelánokhoz? Mi az a rengeteg ujjlenyomat a kiállításban? És hová tűnt özv. Vitéz Mágenheim Ödönné? Mindenütt csak nyomok, különös jelek, és az a bizonyos rejtélyes fátyol. Ha mindent átvizsgálunk, vajon összeáll a kép? Fény derül a rejtélyre?

21.00–22.00  Csellóval az éjszakában – Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter koncertje

A duó 2018 nyarán alakult, két fiatal barátnő alkotja. Saját maguk, valamint a közönség szórakoztatására elsősorban nem a klasszikus stílust, hanem a közismert, könnyedebb műfajt célozták meg. A két gordonka látványa már önmagában izgalmas, de a klasszikus hangszereken előadott modern zene különösen nagy sikert vált ki koncertjeiken. Folyamatosan bővülő repertoárjukban számos saját átirat is szerepel.

 

VÁROSI KÉPTÁR – DEÁK GYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Oskola utca 10. – Nyitvatartás: 18.00–24.00

18.00–22.00  „Utazás a színek világában”

A múzeumpedagógiai foglalkozás során lehetőség van a szabad, önfeledt alkotásra, különböző festészeti technikák (olajpasztell, porpasztell, viaszkréta, akvarell, tempera) kipróbálására, amelyekhez megfelelő papírt, ecsetet, fixatívot biztosítunk. A látogatók aktívan részt vesznek egy alkotás létrehozásában, ezzel is közelebb kerülve a képzőművészethez.

19.00–20.00  Mesterséges érzelmeink – Kelle Antal ArtFormer interaktív-kinetikus szobrai címmel tart előadást a művész, Kelle Antal

Kelle Antal a művészet eszközeivel kutatja a változás emberi reakcióit és lenyomatait. Játékos interaktivitásra hívó alkotásai egyszerre ejtenek zavarba és adnak lehetőségeket a szemlélődőknek. Munkái nem csak a vizuális tárgyak síkján értelmezhetők, hanem filozofikus üzenetük is van. Másféléves Indiai ösztöndíj keretében kutatta a városi környezetben élők újfajta igényeit, a művészet és a design új lehetőségeit. A világ számos pontján tart előadásokat művészeti egyetemeken, kiállításokon mutatkozik be, Londontól Torinóig, Jerevántól a BAUHAUS Mesterházakig. Itthon önálló kiállításait többek között az Iparművészeti, a Szépművészeti Múzeumban, valamint a Magyar Nemzeti Galériában tekinthette meg a művészet interaktív irányát kedvelő közönség.

20.00–21.00  Gereben Zita koncert

Gereben Zita a fiatal generáció egyik kiemelkedő énekesnője, akit korábban az Emil.RuleZ vokalistájaként, majd a Gringo Sztár együttesből ismerhett a nagyközönség. Zenei pályája ennél azonban sokkal szerteágazóbb, saját zenekarával már megannyi sikeres fesztiválon és klubkoncerten bizonyította, hogy bársonyos hangjával bátran nyúl a legkülönfélébb zenei stílusokhoz. Három sikeres nagylemezen vannak túl: az első, „színtiszta” jazzlemezüket követően (Ready for the sun), megjelent második „Our Places” című album populárisabb hangvétele még tovább növelte a zenekar rajongótáborát. A harmadik, „Az én fesztiválom” lemezen magyar nyelvű dalokkal lepték meg kedvelőiket. Az eklektikus műsorban a dalok az R’n’B, a blues, a pop, és természetesen a jazz stílusjegyeit is hordozzák. A műfajokat tekintve az énekesnő álláspontja világos: ”Azt hiszem, a jövőben is megmaradok ingázónak a jazz és a pop között, nem gondolom, hogy döntenem kellene. A zenére egységében tekintek: nem a stílus számít, hanem hogy egyszerűen jó-e.” Saját zenekara a hazai jazz élet elismert és tehetséges muzsikusaiból áll: Bécsy Bence  – gitár, Horváth „Tojás” Gábor – zongora, Bata István – basszusgitár, Gálfi Attila – dob.

Egész este látogatható a Mentett értékek című időszaki kiállítás.

 

FEKETE SAS PATIKAMÚZEUM
Székesfehérvár, Fő utca 5. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00 és 19.00  Tárlatvezetés a Dédapáink patikája című új állandó kiállításban

A kiállítás megnyitásával olyan gyűjteményi anyagokkal bővült a múzeumban bemutatott műtárgyak köre, amelyek teljesebb képet adnak a gyógyszerészet 19–20. századi történetéről. Megismerhetők azok az edénytípusok, amelyek a 20. század vége felé voltak használatosak. Ezekben olyan anyagokat tároltak, amelyek azóta már nincsenek is forgalomban. A kiállításban egyedülálló érdekességként helyet kapott egy a 19. század végéről származó „babapatika”, amely kicsinyített makettje az egykor Vajdahunyadon működött Fekete Sas Patikának. A tárlatvezetés során a patikai Illatszertárban interaktív módon megismerhetők olyan gyógyszerek és alapanyagok, amelyeket valaha a polcokon tartottak.

21.00–22.00  Gyógyszerek és varázsigék – Mayer Andrea interaktív előadása

Egyiptom témája örök sláger a történelem iránt érdeklődők számára. Most az ókori orvoslás kulisszatitkaiba pillanthatnak be, azt kutatva, vajon miféle növényi, állati és ásványi eredetű alapanyagokat használtak az egyiptomi orvosok és gyógyszerkészítők munkájuk során. A ma is fellelhető szerek közül jó párat be is mutat az előadó. Az előadás során interaktív módon kézbe vehetők, megismerhetők olyan gyógyszerek és alapanyagok, amiket az egyiptomi orvoslásban használtak.

22.00–24.00  Színek – Illatok – Versek – Zenék: interaktív fényfestés a Fekete Sas Patikamúzeum homlokzatára

A több érzékszervre ható fényfestés során versekkel és zenével jelenítenek meg különféle illatú réges-régi patikai alapanyagokat, mindezt színes élménnyé formálva az utcai közönség számára. A sötétedés után kezdődő Fő utcai program élvezője lehet minden járókelő egészen éjfélig. A fényfestés érdekes áttételekkel gazdagítva közelíti meg a dédapáink korabeli patikák illatos szereinek bemutatását.

 

ÚJ MAGYAR KÉPTÁR
Székesfehérvár, Megyeház u. 17. – Nyitvatartás: 17.30–24.00

17.30–18.30  Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetése

A város egyik legjelentősebb műemléképületében a XX. századi magyar képzőművészet ma már klasszikusnak számító képviselői mellett napjaink fiatal művészei mutatkoznak be. A kiállítás hét terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb és progresszívnek ítélt tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit.

18.00–21.00  Fénybütykölde – világító ékszerkészítő workshop

„A Zsolnay Fényfesztiválon nagy sikerrel debütált Fénybütykölde megérkezett Székesfehérvárra! Készíts magadnak saját, világító ékszereket a Múzeumok Éjszakáján. Csapatunk tagjai segítenek, hogy néhány LED, egy elem segítségével és az Új Magyar Képtár műalkotásait alapul véve te magad készíthesd el egyedi „bütyidet.”

20.30–22.30  Isten kedvenc állatkertje – Hangover Porch Zombies (HoPZ) koncert

A Hangover Porch Zombies zenekar, röviden HoPZ, lefordítva Másnapos Veranda Zombik. Tehát MáVZ! A zenekart Balázs és Laci alapította 2013-ban. Hosszú évekig próbáltak tagokat toborozni a formációhoz, de csak 2017 augusztusában állt össze végre a csapat. Első koncertjüket még abban az évben, 2017. decemberben adták. 2018 elején elkészült első demó lemezünk, négy számmal. Műsorukban klasszikus blues, bluegrass, country és swing stílusok szólalnak meg, de mindet kicsit a saját szájuk íze szerint alakítják át. A zenekar tagjai: Benke András (Buddy) – Doghouse Bass (vagyis nagybőgő), basszusgitár; Békefi Róbert – gitár, dobro gitár, ukulele; Rechner Balázs (Uncle Ben) – gitár, banjo, szájharmonika, vokál; Szél László – ének, szájharmonika, washboard, kazoo, autoharp.

 

PELIKÁN GALÉRIA
Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15. – Nyitvatartás: 20.00–24.00

22.00 órától 20 percenként váltakozó programok: Képtelen hangok – Hangtalan képek; Dóra Attila (szaxofon, klarinét) – improvizált és komponált zenék; Gábor Éva Mária, Gábor Pál – videóinstallációk; Paczona Márta – videóinstalláció.
Zenei improvizáció a kiállításon látható képekre, épületvetítés élő zenével

 

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉRI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Országzászló tér 3. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

17.00–18.00  Az Ikarus székesfehérvári története – Kegye Győző előadása Az Ikarus története című kiállítás kapcsán

18.00–19.00  Kerekasztal-beszélgetés az Ikarus-beli életről Szőnyegi Hajnalka vezetésével

18.00-tól  Diafestő workshop minden korosztálynak

19.00–20.00  Varró Ágnes néprajzkutató szaktárlatvezetése az állandó néprajzi kiállításban

18.00–18.45  Múzeum a bőröndben – családi játék Kamarás Emesével (5–9 éves gyerekeknek ajánlott)

Játékos kirándulás a néprajzi kiállításban, avagy hogyan fér el egy egész múzeum a bőröndben? Kamarás Emese tudja, hogyan kell úgy becsomagolni, hogy beleférjen az utazótáskába a pásztorbot, láda, korsó, kelengyés láda és még ki tudja, hogy mi minden. Kalandvágyat, jókedvet és kíváncsiságot viszont mindenkinek hoznia kell magával!

21.00-től  Utazás múltba, jövőbe – fénysebességgel: fényfestés az Országzászló téren.

Egész estés családi foglalkozás a Fényszórók Visual Műhellyel, amelynek során a látogatók „más fényben” nézhetnek az épületben látható kiállításokra. Az itt bemutatott műtárgyak motívumai visszaköszönnek az épületre vetítve, és a látogatók saját alkotásaikhoz is meríthetnek inspirációt a tárlatokból. Az elkészült műveket a múzeum falaira vetítjük.  

18.00–24.00  Mutasd a táskád, megmondom ki vagy! Vagy fordítva.

Megmutatom a táskám, találd ki, hogy ki vagyok! Játék vagy kiállítás? Ezt a látogató dönti el, aszerint, hogy milyen mélyre mer nézni a táskába.

 

KÖZÉPKORI ROMKERT – NEMZETI EMLÉKHELY
Székesfehérvár, Koronázó tér 1. – Nyitvatartás: 21.00–22.00

21.00–22.00  Fényvetítéses tárlatvezetés

A Középkori Romkert koronázások, esküvők, temetések és nagy csaták helyszíne volt egykor, mégis keveset tudunk róla. Minden nap elsétálunk mellette, mégsem tudjuk, hogy mi minden van a lábunk alatt. A sötétség leszállta után fény derül a titkokra: reflektorok segítségével most megismerhetjük az ország egyik legjelentősebb emlékhelyét.

  

VÁROSHÁZA
Székesfehérvár, Városház tér 1. – Időpont: 17.30, 19.30

17.30  Körséta a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

19.30  Körséta a Városházán Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel

21.30  A 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Hámori János vezetésével – pop- és rockzenei slágerek a Díszudvarban

 

EGYHÁZMEGYEI MÚZEUM

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum az idei Múzeumok éjszakán rendhagyó módon Herenden, a Herendi Porcelánművészeti Múzeummal közösen rendezett „Hozomány –Hagyomány” című kiállításon várja látogatóit.  

15.00  Ingyenes busz Székesfehérvárról, a Piac térről Herendre, jelentkezni június 17-ig vagy a szabad ülőhelyek erejéig a jelentkezes.muzeum@szfvar.katolikus.hu címen

16.00  Nagy Veronika művészettörténész, kurátor tárlatvezetése a kiállításban

17.00  A Hámori János Quartet koncertje a díszudvarban

18.00  A Herendi porcelántárgyak születésének megtekintése idegenvezetéssel a Minimanufaktúrában

19.30  Visszaindulás Székesfehérvárra

 

MNL FEJÉR MEGYEI LEVÉLTÁRA
Székesfehérvár, Szent István tér 2–3. – Nyitvatartás: 18.00–24.00

„Kire ütött ez a gyerek?” – Utazzunk együtt Janikovszky Éva mesés, humoros világában!

18.00-24.00  Janikovszky Éva emlékkiállítás – Gyermekkorunk meséi nemcsak gyerekeknek

Képzeletbeli utazásra hívjuk látogatóinkat, akik az „út” során megismerhetik az írónő életét fotókon, tárgyi emlékeken keresztül. A Móra Könyvkiadó támogatásával a kiállításon megtekinthetőek többek között a mesék illusztrációi, az író díjai és legendás írógépe is. Janikovszky Éva műveit 35 nyelvre fordították le, így művei beutazták a világot és mindenütt sikert arattak.

18.00–24.00  „Út a múltba” – családtörténet-kutatás információs pont: levéltárosok válaszolnak a gyökereik után érdeklődők kérdéseire, tárlat a családtörténet-kutatás forrásaiból, családi játszóház

19.00–20.00  Janikovszky Jánossal, az írónő fiával Para-Kovács Imre beszélget

21.00–21.45  Útravaló – Unger Ágnes akusztikus koncertje

Unger Ágnest az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogyan tudjuk a legjobban kihasználni azt a rövid időt, amit itt tölthetünk. Fontosnak tartja, hogy megtaláljuk és beteljesítsük a küldetésünket, és saját belső hangunkat kövessük, ne mások elvárásai szerint éljünk. Számaival szeretné azt megmutatni, hogy mindannyian hasonló problémákkal küzdünk, célja, hogy bátorítást, harmóniát csempésszen azok életébe, akik ezt a fajta üzenetet magukénak érzik. Az előadó azt vallja, hogy anyagi javak helyett fontosabb a megfoghatatlan és megfizethetetlen értékek gyűjtése, hiszen bőrönd nélkül jöttünk és bőrönd nélkül távozunk.

18.00–24.00  Az udvaron sört mér a 972 Sörfőzde

 

VETERÁNAUTÓK A VÁROSHÁZ TÉREN

17.00–23.00  Az Alba Regia Veteránjármű Egyesület tagjai, az autók tulajdonosai bemutatják járműveiket, ismertetik felújításuk történetét.

 

KOVÁCS JENŐ ÓRAMÚZEUM
Székesfehérvár Órajáték, Kossuth utca – Nyitvatartás: 18.00–24.00

Hogyan kapcsolódik az utazás az időmérőkhöz? Időmérők fejlődésének bemutatása képek segítségével – A kezdetleges időmérők: hogyan alakultak, fejlődtek az óraszerkezetek? – Közlekedési eszközök (hajózás, vasút) kapcsolódása az órákhoz

 

VÖRÖSMARTY MIHÁLY KÖNYVTÁR
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1. – A könyvtár nyitvatartási idejében

Fotelkaland – Útikönyvek, útleírások: könyvkiállítás a VMK Központi Könyvtárának állományából június 17–22. között a felnőtt kölcsönző részlegben

 

SZÉKESFEHÉRVÁR HELYŐRSÉGTÖRTÉNETI EMLÉKGYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Malom u. 2. – Nyitvatartás: 17.00–24.00

Időutazás a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar történetében, a kiállítás megtekinthető a Helyőrségi Klub aulájában. Haditechnikai bemutató az emlékgyűjtemény udvarán

17.00-tól  Múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztató; akadálypálya gyerekeknek; légpuska lövészet a légópincében; katonai toborzás

18.00  Látványos katonai közelharc és judo-bemutató

18.00  A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikál az Országalmánál, majd a zenekar felvezetésével séta az emlékgyűjteményhez

19.00  A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar interaktív koncertje

 

SZÉKESFEHÉRVÁRI VASVÁRI PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA, PINCEGALÉRIA
Székesfehérvár, György Oszkár tér 3. – Nyitvatartás: 18.00–24.00

A Siklósi Gyula Pincegaléria várja az érdeklődőket. 1000 év székesfehérvári értékeit és emlékeit mutatják be terepasztalokon, repülő- és harckocsi maketteken.

18.00–24.00  Történelmi időutazás az iskola pincelabirintusában Szent István korától a Börgöndi Repülőnapokig

I. István korától láthatók a város erődítményei, ostromai. A városmaketteket 380 ólomkatona teszi látványossá, sőt, eredeti fegyverek is megtekinthetőek. A gyerekek gyurmavárat készíthetnek és kipróbálhatják a régészkedést is. A helyszínen repüléstörténeti kiállítás látható a fehérvári repülés 100 éves múltja kapcsán. Lesz harckocsimodell-bemutató és számítógépes játék segítségével harckocsi ütközet szimuláció is: „Nyerd meg a székesfehérvári páncélos ütközetet!”

19.00 és 21.00  Középkori harci bemutató

Gyurmavár-készítés, régészkedés gyerekeknek; repüléstörténeti kiállítás a fehérvári repülés 100 éves múltja kapcsán; harckocsimodell-bemutató, ütközetszimuláció számítógépen

 

MMKM ALUMÍNIUMIPARI MÚZEUMA
Székesfehérvár, Zombori u. 12. – Nyitvatartás: 16.00–23.00

16.00–23.00  Alumíniumban utazunk című időszaki kiállítás – Ólomkatona-öntés bemutató – QeResd a megfejtést (rejtvényfejtő játék QR kódokkal) – Számítógépes kvízjáték bányászat és bányászhagyományok témakörben – „Régen volt” fotók vetítése KÖFÉM-hez kapcsolódóan –Kohász dalok a helyi OMBKE szervezet tagjaival

 

A SZABADMŰVELŐDÉS HÁZA
Székesfehérvár, Fürdő sor 3. – Nyitvatartás: 16.00–24.00

Egész este: távcsöves bemutató a Csillagdában

17.00  Móder Rezső képzőművész kiállításának megnyitója

18.45  Sipos F. Tamás koncertje

19.30  „Magos a rutafa…” – Baboth Dóra néprajzkutató előadása a nyári napforduló és Szent Iván napjának népszokásairól

20.00  MéhKasAula diaprojekt

20.30  Tűzugrás a Táncol”KODO” Táncegyüttessel

 

BORY-VÁR
Székesfehérvár, Máriavölgy 54. – Nyitvatartás: 18.00–23.00

18.00–23.00  A vár bemutatása, a látogatók számának figyelembevételével óránként induló tárlatvezetéssel

Az érdeklődő látogatókat a család képviselői fogadják. A tárlatvezetés kiemelt témája a digitális örökség a Bory-várban, a séta során az érdeklődők bepillantást nyernek a családnak a műalkotások megőrzésével kapcsolatos tevékenységébe.

20.00–23.00  Díszvilágítás: A hangulat fokozása érdekében sötétedéskor a vár ismét barátságos fénybe öltözik.

 

SZERB ORTODOX TEMPLOM
Székesfehérvár, Rác u. 16. – Nyitvatartás: 10.00–01.00

Ismerkedés az ortodox hagyományokkal, művészettel, virtuális utazás az elmúlt évszázadokban. A templomban látható két kiállításon – Katerina Ivanovity, első szerb festőnő és az Őseink munkássága című összeállítás – igény szerint tárlatvezetést biztosítanak

18.00  A Szent Efrém Férfikórus és VOX Mirabilis Kamarakórus közös koncertje

 

TŰZOLTÓ MÚZEUM
Szent Flórián krt. 2. – Nyitvatartás: 18.00–22.00

A Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány által működtetett tűzoltás-történeti kiállítás Székesfehérvár és környéke tűzvédelmi eszközeit és történetét mutatja be a II. világháborúig.

  

GORSIUM RÉGÉSZETI PARK – Tác – Nyitvatartás: 16.30–24.00

A park 16.30 órától a Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogatható, a programok a Látogatóközpontban lesznek. 16.30 óráig a mindenkori belépőárak érvényesek.

18.30–19.30  Mithras Univerzuma – Szabó Ádám előadása

19.45–20.15  Mithras katonái, vagy a birodalom katonái? – a Legio X. Gemina legionarius bemutatója

20.30–21.30  Mithras kozmikus titkai – László Levente előadása

21.45–22.25  „Mesék” Mithrasról – Weixelbaum János előadása

22.35–23.20  Horror Sacer – Weixelbaum Laura, Major Balázs és Kobza Vajk archaikus ihletésű koncertje

23.30–23.35  Mithras záró performance

 

PÁKOZD, KATONAI EMLÉKPARK – NEMZETI EMLÉKHELY
Pákozd, Mészeg-hegy – Nyitvatartás: 16.00–22.00

16.00  A Múzeumok Éjszakája megnyitója

A Béke lángja emlékmű átadása, avatása Sandor Habsburg-Lothringen királyi herceg, az        Aranysarkantyús Vitézi Lovagrend nagymestere és felesége, Herta Margarete Habsburg-Lothringen hercegné részvételével, közreműködik a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

16.00–22.00  Időutazás a hadtörténelemben 1848-tól napjainkig – interaktív családi programok

17.00  Az Igazgyöngy Alapítvány gyermekrajz-kiállításának megnyitója

18.00  Hagyományőrzés másként – Szantner Gábor, a József Ágost Emléktársaság elnökének előadása

 

SZABADBATTYÁN, KULA – GÓTIKUS LAKÓTORONY
Szabadbattyán, Kula tér 5. – Nyitvatartás: 16.00–23.00

A Múzeumok Éjszakáján kalandozásra invitálják a résztvevőket a Kula-toronyba. Bábelőadás, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A torony udvarán az interaktív játékban egy képzeletbeli útvonalat járhatnak végig a látogatók, amelyet Evlia Cselebi, híres török utazó nyomán álmodtak meg a szervezők. Természetesen nem maradhatnak el a kulináris élvezetek sem, török ételeket is kóstolhatnak az érkező vendégek.

16.30  Ellopták az aranyszőrű bárányt – A Szabad Színház interaktív, zenés bábelőadása

17.30–23.00  Félóránként tárlatvezetések – Karagöz bábu és ramadán lámpás készítése – Evlia cselebi nyomában: interaktív társasjáték – Török ételek kóstolója

 

ZÁMOLY, MAGTÁR
Zámoly, Belmajor – Nyitvatartás: 16.00–22.00

Zámoly a „történelem tüzében”

A közel ezeréves Zámoly település 200 éves magtárépületének alkalomszerű éjszakai fényjátékos megvilágítása; a Magtárban elhelyezett, a múlt századi életvitelt tükröző Helytörténeti Gyűjtemény és II. világháborúban lezajlott „zámolyi tankcsata” tárgyi emlékeit őrző Hadtörténeti Gyűjtemény, tárlatvezetéssel történő bemutatása. Egy történelmi időutazás keretében mindkét gyűjtemény tárgyai kézbe vehetők, megérinthetők, „megsimogathatók”, történetük digitálisan feldolgozott, megtekinthetők közösségi oldalakon. A gyűjteményt történelmi turizmus keretében már több mint tízezer látogató tekintette meg.

 

Retro és panoráma buszos személyszállítás a Tűzoltó Múzeumhoz és a Bory-várhoz

Indulás: Zichy liget, parkoló. A járatok kizárólag a Múzeumok Éjszakája karszalaggal vehetők igénybe!

Négy körjárat indul óránként a Zichy liget – Tűzoltó Laktanya – Bory-vár – Zichy liget útvonalon. A buszok az egyes kiállítóhelyeken csak a le- és felszállás idejére állnak meg, a kiállítóhelyekre óránként térnek vissza.

18.30 és 20.30 Retro – 19.30 és 21.30 Panoráma

Június 22-én 16 órától a KNYKK helyi járatos buszai a Múzeumok éjszakája karszalaggal ingyenesen vehetők igénybe.

  

Ingyenes busz a városon kívüli helyszínekre

Indulás: Piac tér, parkoló (Hatpettyes étterem elől)

15.30 Székesfehérvár, Piac tér – 16.00 KEMPP – 16.30 Tác, Gorsium – 17.00 Szabadbattyán, Kula torony – 17.15 Székesfehérvár, Piac tér

17.30 Székesfehérvár, Piac tér – 18.00 KEMPP – 18.30 Tác, Gorsium – 19.00 Szabadbattyán, Kula torony – 19.15 Székesfehérvár, Piac tér

19.30 Székesfehérvár, Piac tér – 20.00 KEMPP – 20.30 Tác, Gorsium – 21.00 Szabadbattyán, Kula torony – 21.15 Székesfehérvár, Piac tér

21.30 Székesfehérvár, Piac tér – 22.00 KEMPP – 22.30 Tác, Gorsium – 23.00 Szabadbattyán, Kula torony – 23.15 Székesfehérvár, Piac tér 

23.30 Székesfehérvár, Piac tér– 23.45 Tác, Gorsium – 24.00 Székesfehérvár, Piac tér

A busz az egyes kiállítóhelyeken csak a le-, és felszállás idejére áll meg, de a menetrendben megadott időben indul tovább az adott kiállítóhelyről. A járatok kizárólag a Múzeumok Éjszakája karszalaggal vehetők igénybe! Kérjük, hogy az utolsó járattal már csak azok utazzanak, akinek célállomásuk az adott vidéki település/Székesfehérvár!

  

Központi információ:

Tourinform Székesfehérvár
Városház tér, Hiemer-ház
Telefon: 22 537 261 • E-mail: szekesfehervar@tourinform.hu

A SZERVEZŐK A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár