Programkereső

Ji King - A változások könyve workshop

workshop

A hagyomány szerint a Ji King szimbólumait azért alkották meg a régi korok kínai bölcsei, hogy rajtuk keresztül vizsgálhassák az égi és a földi folyamatokat és létrehozhassák a kívánt összhangot, harmóniát.
A bölcs ember legfőbb jellemzője ugyanis éppen az, hogy életét, cselekedeteit a Tao, azaz az egyetemes Törvény és Értelem szerint alakítja.
A Ji Kinget népszerűsítő ezoterikus irodalomnak köszönhetően ma a legtöbben úgy tekintenek rá, mint egy összetett, ősi jóslási rendszerre. Bár valóban fontos alkalmazása a könyvnek az, hogy tanácsot, útmutatást lehet tőle kérni, kizárólag jóskönyvként tanulmányozni túlzottan korlátozó.
A Ji King ugyanis abban a formában, ahogyan ma ismerjük, egy egységes filozófiai-oktatási rendszer része, egy bölcseleti könyv, mely szimbólumain keresztül képes bemutatni a megnyilvánult világon belüli folyamatok jellegét, irányát és miértjét. Éppen ezért alkalmas jóskönyvnek, de alkalmas arra is, hogy vezetői kézikönyvként, vagy orvosi folyamatok leíró nyelveként alkalmazzuk.
Fontos, hogy jóskönyvként nem mondja meg, mit tegyünk, vagy ne tegyünk. Elemez, rámutat rejtett mozgatókra, segít nézőpontot váltani, de a döntés és a cselekvés felelőssége a miénk. A Ji King nem determinál, nem fatalista. Lehet mégoly kedvező is egy élethelyzet, ha nem cselekszünk helyesen, a lehetőség el fog múlni. De fordítva is igaz, egy bölcs ember a legnehezebb helyzetből is képes előnyt kovácsolni.

Ezekről a kérdésekről, és még sokminden másról is szó lesz ezen az egésznapos szemináriumon, amikor:
- megismerkedhetünk a Ji King rétegeivel, azok történetével és jelentésével,
- tanulmányozni fogjuk a változás törvényét annak mindhárom jelentésében,
- megismerjük a hexagramok értelmezési kulcsait,
- megtanulunk úgy kérdezni, hogy érteni is tudjuk a választ,
- megismerkedünk az érmés és a pálcikás módszerrel,
- és valódi, életből vett példákon keresztül gyakoroljuk a kérdezés művészetét.

Előadó: Grúsz Róbert
Időtartam: 09:00 - 17:00, ebédszünettel

Kérjük, amennyiben szeretne részt venni a szemináriumon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztráljon e-mailben a programra.

Információ és jelentkezés: szfvar@ujakropolisz.hu

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a.