Programkereső

Malbec Borkóstoló

Különleges alkalom ,hogy magyar hordómintát is kóstolhatunk a Konyári Danitól !

A malbec egy olyan kékszőlő-fajta, amely mély színéről és jelentős tannintartalmáról ismert. Létezik egy tudományosan meg nem erősített legenda, amely szerint a malbecet egy magyar paraszt vitte Franciaországba, és róla kapta a nevét. Pierre Galet francia ampelográfus szerint azonban a côt volt az eredeti neve, és a fajta valószínűleg Észak-Burgundiából származik.

  A vastag héjú szőlőfajtának a cabernet-knél és a merlot-nál is több napfényre van szüksége ahhoz, hogy megérjen. A fajtára eleve jellemző egy magas beltartalmi érték, néhány esetben azonban, amikor bakműveléssel foglalkoznak vele, és az átlagosnál is alacsonyabb a terhelés, egy kifejezetten sűrű, vastag bor lehet a végeredmény.

  Bár szerte a világban számos országban telepíttettek malbecet – például Olaszországban, Spanyolországban, Chilében, Dél-Afrikában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban –, leginkább mégis két régióhoz kötjük. A tradíciók miatt egyrészt Bordeaux-hoz, jelenlegi elterjedtsége okán pedig Argentínához.

A malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.

  Az argentin szakirodalom a tartályban érlelt malbecek esetében fiatalon történő fogyasztást javasol. A néhány hónapig hordóban érlelt borok esetében 2-3 éves potenciálról beszélnek, míg ez az időszak a komoly malbeceknél már egy évtizedre is kihúzódhat.

  A hozzá javasolt ételek széles skálán mozognak, és alapvetően több malbec -stílust is felölelnek, így az ételt mindig érdemes a könnyű-nehéz kategóriák között elhelyezni, és az adott bortípuson belül ehhez illő párt találni. Az ajánlások között szerepel a zöld fűszerekben sütött csirke, a komolyabb marhaételek, a véres steak, a húsos fondü vagy akár egy zamatos hamburger.

Borsor :

KAIKEN Estate Malbec 2017 Mendoza -Argentína TERRAZAS Altos del Plata Malbec 2016 -Mendoza Argentína KAIKEN Ultra Malbec 2016 Mendoza-Argentína Luigi Bosca Malbec 2016 Mendoza- Argentína Trapiche Arg. Oak Cask Malbec 2017 -Mendoza Argentína Konyári Malbec Hordóminta – Konyári pincészet Uvas del Sol Malbec Mendoza- Argentína

+ falatka

Részvételi díj : 4900 Ft/Fő

Asztalfoglalás szükséges 06/20/3677747 06/22/311-441

 

Jegyvásárlás

Cím: Veress Borbár

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth utca

Programajánló


Ápr 20. 08:00

Fehérvári Halünnep

Ápr 30. 08:00

Bolondballagás

Ápr 09. 17:30

Tökéletes napok

Feb 28. 17:15

Zen meditáció

Feb 21. 15:00

Semmelweis

Ápr 06. 10:00

Ringató