Programkereső

Kalmár Lajos Gábor "Nagyvadak" fotókiállítása

Ingyenes


Hogyan fotózzunk mackót?

 A kiállítás megtekinthető 2018. október 5-31-ig.

Októberben csupa medvés program várja a közönséget a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. Az intézmény arra törekszik, hogy látogatói minél jobban megismerjék a hatalmas állatot, amely gyakori, kedves szereplője a meséknek is. Az igazi medvék élettere manapság egyre fogy, az embernek ezért meg kell tanulnia tiszteletben tartani az állatok szokásait, mert bár a medve félénk állat, ok nélkül nem támad, de olykor veszélyes is lehet az emberre. A medvékről és más szépséges vadállatokról sokat megtudhat a közönség október 5-én, 18 órakor: Nagyvadak címmel ekkor nyílik meg a FIAP-díjas természetfotós, Kalmár Lajos Gábor kiállítása a könyvtárban.

A Veszprém megyei Kalmár Lajos Gábor gyerekkorában jutott hozzá az első gépéhez, és a kezdetektől a természet szépségeinek megörökítésére törekszik. Különösen nagyvadakat szeret lencsevégre kapni. Közel 20 esztendeje  foglalkozik a fotózással, 10 éve pedig az összes szabadidejét erre szánja. A türelmet és az alázatot tartja a természetfotós legfőbb erényének, hiszen Kalmár Lajos Gábor kizárólag a vadonban, természetes élőhelyén kapja lencsevégre az állatokat: szép madarakat, szarvasokat, őzeket, medvéket, farkasokat. Különösen a gemenci ősvadon élővilágát kedveli, számos kitűnő képe ott született, de többször járt Erdélyben, még túrát is vezetett ott, és sokszor sikerült medvéket fényképeznie. Nos, a mackó mégiscsak vadállat, megesett, hogy fotósként veszélyben is forgott. De azt Kalmár Lajos Gábor hozzáteszi: a medvénél félelmetesebb lehet olykor a malacait védelmező vaddisznó koca.

A kitartás mellett gyakran a vakszerencse is segített neki, hiszen pályafutása alatt még egy hiúzt is sikerült megörökítenie! Különösen büszke erre, hiszen ezt a gyönyörű „macskát” nem véletlenül nevezik a Kárpátok fantomjának – hiszen ritkán lehet látni, hát még lefotózni! Azt mesélte: olykor azon veszi észre magát, hogy egy-egy felbukkanó különleges nagyvadat fényképezve még levegőt is elfelejt venni, annyira lenyűgözi a pillanat szépsége.

A kiállítást a székesfehérvári Lendvai Balázs természetfotós ajánlja az érdeklődők figyelmébe, akivel Kalmár Lajos Gábor évekkel ezelőtt a Hortobágyon, saslesen ismerkedett meg: a barátság azóta is tart, együtt járnak vadlesre, fotózni. Azt mondják, rivalizálásról szó sincs köztük, hiszen mindketten hobbiból, saját örömükre készítenek felvételeket.

A megnyitó után adják át a díjakat, amelyeket azok között sorsolnak ki, akik helyesen válaszoltak a medvékről szóló kvízjáték kérdéseire. (Belépőjegyeket is lehet nyerni a Veresegyházi Medveotthonba.) Majd Kalmár Lajos Gábor vetítéses előadást  tart, amelyből kiderül, hogy a természetfotózás komoly előkészületeket igényel. Egy jó fotósnak tisztában illik lennie az állatok életvitelével, viselkedésével, sőt, anatómiájával is. A lelkiismeretes természetfotós tanulmányozza a helyszínt is: az előkészítésnél, a kameracsapdák alapján pontosan tudja, hogy hol bukkan fel az adott nagyvad. A madárfotózás esetében érdemes felkutatni az odút, ahol éppen a kuvikpár fészkel és neveli a fiókákat, de olykor nem árt kitenni például egy itatót. Ez mindenkinek jó megoldás: a madár nem szomjazik, a fotós pedig odacsalogatja a „modellt” inni és fürdeni, így közelről megörökítheti. De persze, az igazi természetfotós óvatos is: ha azt látja, az állat felfigyel rá, azonnal abbahagyja a fényképezést, hogy ne zavarja.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Budai út 44-46.