Programkereső

A hely, ahol élünk

Ingyenes
Fotósok, fotózás története Székesfehérváron

Miről vallanak a régi fotográfusok felvételei?

Folytatódik az az ismeretterjesztő sorozat, amelyet a Központi Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportja még a nyáron indított. Havonta, foglalkozásokon mutatják be azokat a különleges kincseket, dokumentumokat, amelyek révén az érdeklődők jobban megismerhetik Fejér megye és a megyeszékhely múltját. 

A hely, ahol élünk című sorozatban mindig más és más dokumentumtípust (egyebek között kisnyomtatványokat, plakátokat, képeslapokat, fotókat) ismerhet meg a helytörténet iránt érdeklődő közönség. A következő foglalkozáson, szeptember 24-én, 15.30 órakor a székesfehérvári fotózás történetéről, a hajdani fotósokról lesz szó. A látogatóknak Szőnyegi Hajnalka mutatja be a város fotótörténetét. A századfordulótól kezdve ismerik, számon tartják a kutatók azokat a jelentősebb fényképész mestereket, akiknek műhelyük volt Fehérváron.  A szakemberek persze nem „csupán” megrendelésre, a műhelyekben dolgoztak, és nem kizárólag családi fotográfiákat készítettek, hanem fontosnak tartották azt is, hogy megörökítsék a várost, ahol élnek.  Fotóik nagyszerű adalékul szolgálnak a helytörténészek számára. Különösen az a 1930-as években fejlődött rohamosan -- és tegyük hozzá tervszerűen  - a város, hiszen az építkezéseknél, a házak felújításánál arra is törekedtek, hogy egységes legyen az utcakép. Igen átgondoltan helyezték el ekkoriban a szobrokat is. A látványos fejlődést természetesen megörökítették a fotográfusok. 
Szőnyegi Hajnalka ismertetője azonban napjainkig mutatja be a város fotótörténetét, hiszen a könyvtárban őriznek  dokumentumot a háború sújtotta Fehérvárról és a későbbi újjáépítésről, fejlődésről egyaránt;  minden évtizednek vannak jellegzetes építményei. Az előadás után a fotózás és a helytörténet szerelmesei megnézhetik a korabeli fotókat tartalmazó kiadványokat, és megismerkedhetnek a legjelesebb fotográfusokkal.  Sok egyéb mellett megtekinthetik Kabáczy Szilárd képeit is, amelyek évtizedeken át tükrözték Székesfehérvár fejlődését, átalakulását.  
A fotóról, fotózásról lesz majd szó egyébként a későbbi, októberi foglalkozáson is: akkor Hegedűs Éva és Varga Csaba mesél majd arról, miként dolgoznak, milyen témák ragadják meg őket.

A sorozat foglalkozásai változatlanul ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Bejelentkezni a programra a 22/312-684-es telefonszámon, a 26-os melléken lehet, hétköznap, 8 és 16 óra között. 
 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.