Programkereső

Beszélgetés Háy Jánossal Szabó Magdáról

Ingyenes
„Tudod kisfiam, én nem olyan vagyok, mint a Jókai Anna, én teli kufferrel megyek el. Még annyi írnivalóm van.” – mondta Szabó Magda, halála előtt nem sokkal Háy Jánosnak.

Július 23-án, 18 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében (Oskola utca 7) Háy János mesél az írónő sokoldalú tehetségéről, vasszorgalmáról és játékos természetéről.
Szabó Magda nevét mindenki ismeri, már életében klasszikussá vált pontos, ítélkezésmentes, művészien igényes, mégis közérthető nyelvezete miatt. Nagyszerűen tudott bonyolult emberi viszonyokat, érzelmeket ábrázolni. Művei mélybenézésre, önvizsgálatra hívnak. 
De milyen volt az ember a sorok mögött? 
Filmszínésznőket megszégyenítő díva, szerelmes feleség, református főgondnok, hatalmas munkabírású író, kiismerhetetlen játékos, nagy állatbarát, és még sorolhatnánk.
 „Ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban.”
Ez bizonyára így van. De aki eljön Háy János őszinte, mély, izgalmas és humorral átszőtt előadására, mégis közelebb kerül a titokhoz.

A történetek mellett képek is segítik az emlékezést, a helyszínen megtekinthető lesz a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Szabó Magda fotógyűjteményéből válogatott kiállítás. 
 

Esemény weboldala

Facebook oldal

Székesfehérvár.hu cikk

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.