Programkereső

A helyismereti munka régen és ma

Ingyenes


Örökségünk, helyi értékeink

 

A Központi Könyvtár Helyismereti csoportja ismeretterjesztő sorozatot indít. A foglalkozásokon havonta sorra bemutatják azokat a különleges kincseket, dokumentumokat, amelyek révén feltárul szűkebb pátriánk, Székesfehérvár és Fejér megye múltja.

A Vörösmarty Könyvtár igen gazdag helyismereti gyűjteménnyel dicsekedhet: a könyveket, folyóiratokat használják, ismerik az olvasók, de akadnak olyan dokumentumtípusok, amelyekről eddig talán kevesebben szereztek tudomást. A helyismereti csoport gyakorta tart az oktatási intézmények számára is rendhagyó foglalkozásokat, amelyek igazi élményt jelentenek, a felfedezés örömét nyújtják a diákoknak. Ez adta az ötletet, hogy a Fejér megyei gyűjtemény anyagát a szélesebb közönséggel is megismertessék, népszerűsítsék körükben. A helyismereti gyűjtemény néhány évvel ezelőtt raktárral bővült, így a terem felújítása óta csoportokat is tudnak fogadni.

A most induló sorozat foglalkozásai kétórásak, az elméleti bevezetőt követően szórakoztató módon – feladványok, totók, puzzle-k – segítségével ismerkednek meg a résztvevők egy-egy dokumentumtípussal, sok egyéb mellett például a fantasztikus képeslapgyűjteménnyel, a különleges, régi fotókkal, plakátokkal, kisnyomtatványokkal. A foglalkozásokon ezúttal is számítanak a nyugdíjasokra és a fogyatékkal élőkre is – hiszen több civil szervezet révén ők is rendszeres, visszatérő vendégeknek számítanak a helyismereti csoportban.

Az első foglalkozáson, június 25-én, 15.30 órakor arról lesz szó, mi a helyismereti munka lényege, hogyan alakult ki a Vörösmarty Könyvtár gyűjteménye. A következő alkalmakon pedig az érdeklődők megismerhetik egyebek között a könyvtár gazdag képeslapgyűjteményét: a vetítéssel kiegészített foglalkozásokon virtuális sétát tehetnek Székesfehérváron és a megye településein.

A látogatók megismerhetik majd a könyvtár fotó- és plakátgyűjteményét, és kiderül az is, hogy miről vallanak a szórólapok, kisnyomtatványok. Szó esik a foglalkozásokon arról, hogy milyen volt a régmúlt sajtója, és miben térnek el ettől a mai idők lapjai, no meg arról, kiket tartanak számon a helyismereti gyűjteményben, kik azok a személyiségek, akikre büszke a város és a megye.

A foglalkozások ingyenesek, de előzetes regisztrációra szükség van. Bejelentkezni a programra a 22/312-684-es telefonszámon, a 26-os melléken lehet, 8 és 16 óra között.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 7.