Programkereső

Suomi 100

Ingyenes
Hogyan vált Finnország kis agrárállamból a világ egyik legfejlettebb jóléti államává? Rendhagyó történelemórára várják az érdeklődőket csütörtökön este a Városházán, ahol Dr. Bereczki András habilitált történész ad választ a kérdésre A finn függetlenség 100 éve című előadásában. A Városháza díszfolyosóján tablókiállítást rendeznek a 60 éves Kemi-Székesfehérvár testvérvárosi kapcsolatának tiszteletére a lappföldi városról, és hagyományos finn süteménnyel várják a látogatókat.

100 éve független Finnország – szerte a világban rendeznek kulturális, tudományos és szórakoztató programokat Suomi 100 szlogennel. Különleges év ez, hiszen Székesfehérvár és finn testvérvárosa, Kemi idén ünnepli a kapcsolat 60. évfordulóját. A fehérváriak többek között zenés esten vehettek részt a Múzeum Díszudvarán, kortárs finn-magyar képzőművész alkotásait láthattuk a Pelikán Galériában és egész napos rendezvény részesei lehettünk a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. 

 

Székesfehérvár városa és a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre a független Finnország 100 éves jubileumi éve alkalmából rendhagyó történelemórára invitálja az érdeklődőket december 7-én, csütörtökön 18 órakor a Városháza Dísztermébe. Dr. Bereczki András habilitált történész, egyetemi docens előadása a százéves Finn Köztársaság legfontosabb sorsfordulóit, gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatait mutatja be, sok képpel illusztrálva. Arra a kérdésre keresi a választ, hogyan válhatott Finnország egy viszonylag periférikus, kis agrárállamból – a geopolitikai nehézségek ellenére − a világ egyik legfejlettebb jóléti államává, fogalmaz a történész. Bereczki András negyedszázada oktatja a finn és az észt történelmet az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Tanszékén; több mint két évtizede az Észt Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja. Az előadás címe: A finn függetlenség 100 éve.

 

A rendezvényen megjelenteket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti. A Városháza díszfolyosóján a testvérváros Kemi város érdekességeiről szóló tablókiállítás fogadja a látogatókat, valamint a kulturális-ismeretterjesztő programon hagyományos finn süteményekkel várják az érdeklődőket.

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Városház tér 1.