Programkereső

János von Beőthy borestje

Beöthy János borász családba született, 1997 óta két és fél hektáron bioszőlő termesztéssel foglalkozik.

Jellemző rá, a kevés terméshozam és a kiváló borok. Kizárólag prémium minőségű borokat állít elő, mivel magas, természetes hozamkorláttal dolgozik (gyakorlatilag nincs víz a hegyen, 40 mázsát szüretel csupán hektáronként).
Ökológiai gazdálkodással gazdálkodik, így borai mélyebbek és komplexebbek, mint a nem öko társaik. A szőlőt csak teljes érésben szüreteli, nem szüretel túlérett termést, így szép savgerince lesz a bornak, nem tűnnek el a karamellás jegyek és nem lesz olykor kellemetlen mandulás kesernyés íze a bornak a túl magas alkohol miatt. Ezért többször kell szüretelni, mert úgysem egyszerre érik be a szőlő az egész ültetvényen. Borászati tudását leginkább Burgundiában szerezte és Kaliforniában bővítette, majd a ’90-es években megkezdte immár idehaza az elképzeléseinek megfelelő szőlőtermő területek vásárlását Csobáncon, ahová származása és gyermekkori élményei kötötték. A termőterület kiválasztásakor azonban nem a családi emlékek voltak a legfontosabb szempontok, hanem a fekvés és a talaj. Az Ő szőlészeti ideológiájának a dél-keleti fekvés felelt csak meg, mivel a reggeli nap gyorsan felszárítja az éjszakai párát, így kevesebb az esélye a kórokozók okozta károknak a szőlőben.Talaj tekintetében pedig a vulkanikus lösz az, ami a legjobb savak előállításában segíti a szőlőt, így igyekezett olyan dűlőket választani, ahol nem agyagos a talaj – ahol szerinte nem olyan szépek a savak. 3 bora a magyar borkülönlegességek könyvébe is
bekerült.1 tételből maximum 1500 palackot készít. A Magyar Sommelier Szövetségtől 2016-ban megkapta par excellence díjat.A különleges Beöthy borok aromára szüreteltek, amelyhez óriási tapasztalatra van szükség. Az aromára szüretelés miatt, az alkohol nem dominál a boraiban.A borainak minősége pár órán is múlhat. Ehhez a szőlő hőfoka reggel 6 és 9 óra között a legideálisabb. Ekkor szüretel, csakis kézzel!
Egyik érdekessége a Glamour, 2015-ös évjárat. A Glamour ’15, chenin blanc szőlőfajtából készül, mely a Loire-völgyének nagy fajtája. Fehér szőlő, távoli rokona az olaszrizlingnek és a sauvignon blanc-nak.
Magyarországon chenin blanc-ból csak Beöthy János készít bort. 2 éves hordóhasználat után palackozta ezt a tételt.

Borsor :

  • Szürkebarát  2016 Csobánc
  • Rózsakő 2016     Szt. György
  • Furmint 2013 –Nemzeti Borkiválóság Szt. György Glamour  2015 /Chenin blanc/ Szt. György Petit Rhone  2013 Syrah  Csobánc/Szt. Donát Pinot Grande 2013- Nemzeti Borkiválóság  Pinot Noir  Csobánc/Várkút Shaman 2011  Kadarka aszú Csobánc

+ hideg ízelítő falatkák

Részvételi díj :4990 Ft/fő

Jelentkezés 2015.12.05 12 óra ! 06/20/3677747 06/22/311441

Jegyvásárlás

Cím: Veress Borbár

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Kossuth utca