Programkereső

„Színek és színek megint”

Válogatás Aba-Novák Vilmos alkotásaiból

Aba-Novák Vilmos (1894–1941) a modern magyar festészet, különösen a monumentális piktúra egyik eredeti tehetsége, a két világháború közti időszak ünnepelt festője volt. Festészetének jellemző vonása az epikus jelleg, a frappáns témaválasztás, a kivételes karakterformáló képesség és a virtuóz festőiség. Rövid élete alatt jelentős nemzetközi sikereket könyvelhetett el. A népszerű művész a harmincas évek elejétől rendszeresen kapott egyházi és állami megbízásokat, többek között Székesfehérvártól is: a Városháza lépcsőházában, illetve a Középkori Romkertben, a Szent István-mauzóleumot díszítik hatalmas szekkói.

A Múzeumok Éjszakáján nyíló, harminc alkotást felvonultató kiállításnak az a Csók István Képtár ad otthont, amelynek emeleti kiállítótermét az épület tervezésekor a művész Magyar–francia történelmi kapcsolatok (1937) című, a párizsi világkiállításon Grand Prix-vel jutalmazott pannója méretéhez igazították. A magán- és közgyűjteményekből válogatott alkotások a kiállítóhely mindkét szintjét megtöltik: a földszinten a családjáról készített portréi, népéletből merített jelenetek és a cirkusz varázslatos világát megörökítő életképek, valamint tájképek láthatók; az emeleten az olaszországi tartózkodása idején festett művei és korai tájképei csodálhatóak meg.

A kiállításra készült, de a későbbiekben is a Képtárban marad az az érintőképernyős számítógép, amely kifejezetten a pannóról és a fehérvári falképekről ad információt az érdeklődőknek archív fotók és korabeli dokumentumok, relikviák segítségével.

A Képtárban látható tárlathoz kísérő-kiállítás is csatlakozik a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen: a kiállítás két kurátora, Gärtner Petra és Izinger Katalin ezzel is szeretne reflektálni az ottani falképekre, hiszen még a Fehérváron élők sem feltétlenül tudják, hogy ezek is Aba-Novák Vilmos alkotásai. Itt tablókiállításon, archív és mostani fotók, részletes leírások segítségével mutatják be a művész magyarországi falképeit: Szegedről a Hősök kapuját és a Dömötör-tornyot, a jászszentandrási római katolikus templomot, a pannonhalmi Millenniumi emlékkápolnát és Budapestről a Városmajori templom mennyezetfreskóját, illetve természetesen a fehérvári falképeit.

A kiállítás időtartama alatt számos programot szervez a múzeum: múzeumpedagógiai foglalkozásokat, filmvetítéseket, előadásokat, szakmai napokat, tárlatvezetéseket, a pannóhoz kapcsolódva pedig francia témájú kulturális programokat.

A Csók István Képtárban rendezett tárlat 2017. október 29-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig és vasárnap 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig.

Esemény weboldala

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Bartók B. tér 1.