Programkereső

Csajos est: A test és lélek kapcsolata

Hogy függ össze a pajzsmirigyzavar, a reflux vagy a magas vérnyomás a pszichológiával?

Hogyan okoz a depresszió fizikai betegségeket, vagy miként vezet egy krónikus betegség depressziós tünetekhez? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a Barátság mozi március 4-i Csajos estjén dr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos előadásából. A beszélgetés után A meztelen Juliet című amerikai zenés vígjátékot nézheti meg az estre jegyet váltó közönség.

A márciusi első Csajos esten előadó dr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos szerint a depresszióra sokan mentális betegségként tekintenek és biztosak benne, hogy őket nem érintheti. Testünk azonban komplex rendszerként működik, a test és lélek egységében. Számtalan betegséget kísér depressziós betegség – különösen a krónikus betegségek vezetnek depressziós tünetekhez. Ezek közül a leggyakoribbak a krónikus fájdalmak, az alvászavar és a daganatos megbetegedések. Ugyanakkor az idült depresszió is segíti testi betegségek kialakulását, és talán nem is gondolunk rá, hogy összefüggés van a depresszió és számos fizikai megbetegedés között.
Az este folyamán szó lesz arról, hogy milyen pajzsmirigyzavar, kardiovasculáris probléma, emésztőszervi rendellenesség, bőrbetegség, neurológiai betegség van összefüggésben pszichénk reakcióival. Hol kezdődnek a zavarok? A várandóssággal, a gyermekágyi depresszióval, vagy a modern életmód okozta homeosztázis egyensúly felborulásával? Miért lehet néha a szervi leleteink negatív eredményei mellett is jelentős szenvedésünk, testi panaszunk?

A beszélgetés után A meztelen Juliet című amerikai zenés vígjátékot vetíti a Barátság mozi Jesse Peretz rendezésében, Rose Byrne, Ethan Hawke és Chris O'Dowd főszereplésével. A népszerű Nick Hornby regényéből készült romantikus vígjátékban nagyon fontos szerepet játszik a jó zene, az ellenállhatatlan angol humor és a szerelem. A történet egyik főhőse, Duncan egy angol tengerparti kisvárosban tanár, és mindent tud Tucker Crowe-ról, az amerikai rockzenészről, aki 20 évvel ezelőtt koncert közben lesétált a színpadról, és azóta sem látta senki. És aki most – annyi év rejtélyes hallgatás után – közzétesz egy demót. Duncan barátnője, Annie úgy érzi, a pasiját jobban érdekli a sosem látott zenész, mint a hús-vér szerelem. És hogy, hogy nem, összeakad a neten az igazi Crowe-val, összehaverkodnak, sőt, végül találkoznak is... és az ilyen találkozások ritkán végződnek szerelem nélkül.

Rendező: -
Főszereplők:
Időtartam: 3 óra
Korhatár: 12 - Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bemutató: 2020.03.04.

Esemény weboldala

Időpont(ok):

2020.03.04.szerda18:00

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló


Már 28. 17:30

Most vagy soha!

Ápr 05. 20:00

Őszi sanzon

Feb 21. 15:00

Semmelweis

Ápr 09. 17:30

Tökéletes napok

Már 06. 20:00

Egy élet

Már 21. 20:00

Előbb táncolj!

Ápr 03. 20:00

Valami madarak