Programkereső

Gyimesi tánckurzus

2020. február 8-án, szombaton a Kákics Kulturális Egyesület gyimesi tánckurzust szervez A Szabadművelődés Házában (Székesfehérvár Fürdő sor 3.).

A tavaly novemberi kurzussal szemben, most lassú és sebes magyaros, a kettős jártatója és sirülőjének tanulására adódik lehetőség.

A kurzust vezeti: André Csaba

Részvételi díj: 3500 Ft, mely tartalmazza az esti táncház árát is.

A gyimesi csángók sajátos páros tánca az aszimmetrikus ritmusú lassú magyaros (♪ = 480–510) és az ezt követő 2/4 ütemű sebes magyaros (♩ = 120–148). A lassú magyarost főként régi stílusú, énekelt alakban is ismert 8, 11 szótagos dallamok kísérik, a sebes magyaros dallamai pedig hangszeres jellegűek. A két tánc motívumkincse – a tempó- és ritmikai különbségektől eltekintve – hasonló: az óramutató járásával ellentétes irányban körbe járó sétálás (egy- és kétlépéses motívum) váltakozik figurázással és páros forgással. A figurázás mindig a muzsikások előtt páronként történik úgy, hogy a nő a férfi jobbján állva kivárja a virtuóz ropogtatást, majd háromfordulatos (jobbra-balra-jobbra) forgós következik, s ezután tovább lépegetnek. Ez a ritka, régies táncpár csak napjainkban kezd hasonulni a lassú és sebes csárdáshoz.

A kettős jártatóját és sirülőjét hangszeres kanásztáncdallamok kísérik, s a férfiak közben ujjogtatnak. A gardon szinkópás ritmusát a tánc követi. A kettős lassú (♩ = 96–106) és gyors (♩ = 106–138), fokozódó részének motívumkincse, szerkezete és térformálása eltér. A kötött, egyöntetű járatóst a párok egymás mögött oszlopban felsorakozva kézfogással táncolják előre-hátra ingamozgással, lassan előrehaladva köríven, az óramutató járásával ellentétes irányban. A férfiak dobogásait a nők könnyed, lendületes sétalépésükkel követik. A sirülőben az oszlopos körforma felbomlik, a párok szabadon szétszóródnak, a kézfogást zárt összefogódzás váltja fel, s már páronként szabadon variálódnak a motívumok is. A háromfordulatos páros forgások után előre-hátra lépegetnek, miközben a férfiak olykor figuráznak is. A forgásváltásoknál egymást eleresztve rövid időre ki-kifordulnak.

Esemény weboldala

Jegyvásárlás

Cím: Jelentkezés: losandinos@gmail.com , Tárnok Ákos 20/926-7630

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Fürdő sor 3.