Programkereső

Palkovics Krisztián

Palkovics Krisztián, a Sapa Fehérvár AV19 és minden idők egyik legjobb magyar jégkorongozója, azAlba Volán történetének legjobb góllövője a klubhűség mintaképe, hiszen egész pályafutása Székesfehérvárhoz kötődik.

„Palkovics Krisztián meghatározó szerepet játszott mindazon sikerekben, amelyeket a klubunk és a válogatott az elmúlt évtizedekben elért. Örökre a Sapa Fehérvár AV19 családjának tagja marad” –nyilatkozta róla Ocskay Gábor szakosztály-igazgató. Csapata a 2012–2013-as EBEL szezon legelső hazai mérkőzésén ünnepélyes keretek között visszavonultatta Palkovics Krisztián 24-es mezét. A sportoló visszavonulása után sem távolodott el a jégkorongtól, szakmai tanácsadóként segíti a klubot.

Székesfehérvári vagyok 38 éve. Itt születtem, itt élek és nagyon szeretem. Számomra fontos, hogy egy kitűnő adottságú városban élhetek, hiszen közel van mindenhez: Budapesthez és a Balatonhoz egyaránt. Az is pozitívum, hogy ebben a városban központi téma a sport: mindig van valami izgalmas sportesemény. Megújult külsejével nagyon szép lett a Belváros is, igazán meghitt és otthonos. Már nagyon kellett ez felújítás, hogy végre igazi kis ékszerdobozként tündökölhessen.

 

A jégkorong az örök szerelmem. Imádom a játékot, hiszen rengeteg jó élményem fűződik hozzá: sikerek, a gól öröme, a csapattal és a szurkolókkal közösen megélt pillanatok. Mindig ambiciózus voltam, így nekem fontos a tudat, hogy ebben a játékban a kitűzött célokat el lehet elérni, és megtérül a befektetett munka. Boldog ember vagyok, hiszen a hobbim a munkám. 30 évet játszottam és örülök, hogy ezt a sportot választottam.

A jégpálya a szívemhez nőtt. Jóformán itt nőttem fel.  Ismerem a pálya minden milliméterét, a lelátót ami körülöleli a pályát, és talán épp ez a titok: a szurkolók közelségétől olyan jó atmoszférájú, barátságos ez a hely. A csapatban nem csak fehérváriak, hanem más városból érkezők és idegenlégiósok is vannak. Ők is nagyon szeretik Székesfehérvárt. Ebben óriási szerepe van az itt élőknek. Hogy kedvesek, befogadók és nyitottak. Hozzám még  mindig, szinte naponta  odajönnek hozzám az emberek,  megállítanak, megkérdezik, mi újság a csapattal, vagy milyen eredményt várok. Hivatalokban, boltban, mindenütt vannak szurkolóink, így sok a mosolygó arc. Olyan, mintha egy nagy baráti közösség lenne az egész város.

A Székesfehérvári Jégcsarnok az Alba Volán jégkorongcsapatának hivatalos edzés- és mérkőzéshelyszíne. A létesítmény a közösségi élet színtere: legyen szó hivatásos sportolókról, a jövő jégkorongozóiról, műkorcsolyázóiról vagy kikapcsolódni vágyó polgárokról.

A tervezés alapelve volt, hogy az épület magas színvonalon szolgálja az edzéseket, az oktató-nevelő munkát, a fiatalok képzését és a szurkolók ezreinek szórakozást biztosító mérkőzéseket. Az utóbbi évek folyamatos fejlesztései és átalakításai nyomán a Koronázó város immáron európai színvonalú komplexumban várja a látogatókat – ezt bizonyítja, hogy a csarnok világbajnokságnak, Kontinentális Kupa Döntőnek és osztrák bajnoki mérkőzéseknek egyaránt házigazdája volt már.

Maradandó élmény az első felnőtt bajnoki cím megszerzése, mert nagyon sokat vártunk rá, és sokat küzdöttünk. 3-4 ezer ember örült velünk a Belvárosban, az Országalmánál, hihetetlen élmény volt, ez mindannyiónkba beleégett.

A jégkorongban – és minden csapatsportban – fontos az, hogy mennyire érezzük a társakat a pályán, mennyire tudunk ráhangolódni a másik gondolataira, vagy kiszámítani a mozgását. Mi kezdetben az alacsony költségvetésből dolgozó, gyenge csapatok közé tartoztunk, így számunkra a nagyobb csapatokat (nagyobb költségvetésből fenntartott csapatokat) mindig kihívás volt legyőzni. Jó volt megtapasztalni azt, hogy felül lehet kerekedni egy nagy együttesen úgy, hogyha mi csapatként, összjátékban, egymásra figyelve jobbak vagyunk. Az évek során mindig volt egy erős „helyi” mag, csak a légiósok cserélődtek. Ez a mag volt az alapja a magyar válogatottnak is. Belém ivódott a tapasztalat, hogyha ott a szív, és teljes erőből meg van az akarás, és mellettünk állnak a szurkolóink, akkor győzni tudunk, akármit is mond a papírforma. Szeretem a kihívásokat. A sport ezen tulajdonságomat csak megerősítette, s ezt használom a munkában ma is, a csapat elkötelezett segítőjeként.